raženo brašno smanjenoIzuzetna nutritivna vrednost i hranljiva svojstva ražanog brašna su jako značajna u ishrani.

Raž je žito bogato vitaminom E, vitaminima B kompleksa, organskim materijama i mineralima.

Izuzetno je korisno za ishranu dijabetičara, obolelih od kardio vaskularnih bolesti i deluje smirujuće na nervni sistem.

Veoma bitan sastojak je i aminokiselina Lizin.

Pored visokog nivoa minerala i gvožđa, ražano brašno ima i visok nivo vitamina grupe B i E.

Po vrednosti najsličnije pšeničnom brašnu, ali sa dosta manje glutena zbog čega se pri izradi hleba mešaju. 

 

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.

NutrijentMjerna jedinica jed.Količina
Energetska vrednost kcal / kJ 335 / 1400
Masti g 2,50
Zasićene masne kiseline g 0,29
Jednostruko nezasićene masne kiseline g 0,30
Višestruko nezasićene masne kiseline g 1,12
Ugljeni hidrati g 69,76
Vlakna g 14,60
Belančevine g 14,76
So g 0,01
top