Izuzetna nutritivna vrednost i hranljiva svojstva ražanog brašna su jako značajna u ishrani.
Raž je žito bogato vitaminom E, vitaminima B kompleksa, organskim materijama i mineralima.
Izuzetno je korisno za ishranu dijabetičara, obolelih od kardio vaskularnih bolesti i deluje smirujuće na nervni sistem.
Veoma bitan sastojak je i aminokiselina Lizin.
Pored visokog nivoa minerala i gvožđa, ražano brašno ima i visok nivo vitamina grupe B i E.
Po vrednosti najsličnije pšeničnom brašnu, ali sa dosta manje glutena zbog čega se pri izradi hleba mešaju.
Nutrijent | Mjerna jedinica jed. | Količina |
---|---|---|
Energetska vrednost | kcal / kJ | 335 / 1400 |
Masti | g | 2,50 |
Zasićene masne kiseline | g | 0,29 |
Jednostruko nezasićene masne kiseline | g | 0,30 |
Višestruko nezasićene masne kiseline | g | 1,12 |
Ugljeni hidrati | g | 69,76 |
Vlakna | g | 14,60 |
Belančevine | g | 14,76 |
So | g | 0,01 |